Beginner Q&A


Q&A = questions & answers = vragen en antwoorden

Bekijk ook onze pagina “Wat is Aikido?”

Ik vrees dat ik harde klappen en impact ga krijgen…?

Geen vrees! Harde impact ga je niet krijgen! We gaan mee met de kracht van de aanvaller. Doordat we in harmonie trachten te komen met de aanval vermijden we harde impact op het lichaam. Dat is niet aangenaam en daar gaan we niet voor 🙂

Je zou beter moeten buiten gaan dan dat je bent binnen gekomen.

“To injure an opponent is to injure yourself. To control aggression without infliction injury is the Art of Peace”

MORIHEI UESHIBA

Ik wil graag meedoen, moet ik iets meebrengen voor mijn eerste les?

Een trainingsbroek en een t-shirt volstaat. We trainen met blote voeten op de mat. Wil je gebruik maken van de kleedkamers en douches? Breng dan een paar sloffen zodat je met propere voeten op de mat kan stappen.

Je tas met je spullen neem je best mee naar de trainingsruimte. Die laat je daar naast de mat staan. We laten best geen waardevolle spullen achter in de kleedkamers.

Na de training kan er op vrijwillige basis iets gedronken worden in het cafetaria van de sporthal

Parking? Is voorzien aan elke sporthal. Bekijk de foto’s op onze contactpagina

Kan ik nog instappen nu het seizoen reeds van start gegaan is?

Absoluut! Je kan op elk moment van het jaar instappen en starten

Je kan ook even langs komen om eens te kijken hoe ‘t er aan toe gaat. Je kan dan eveneens meedoen als je wil. Deelnemen is altijd leuker dan er eens naar staan te kijken 🙂

Dat kost je niets dus wat heb je te verliezen? 😉

Wat heb ik aan Aikido? Wat ben ik ermee?

 • vermindering van stress
 • leer vallen zonder je pijn te doen
 • oefen een verdedigingssport zonder competitie
  • Aikido gaat uit van niet-competitie
  • Aikido is een niet-agressieve vechtkunst
  • je hoort beter buiten te gaan dan dat je binnen komt
 • conditioneel kan je aardig verbeteren vanaf dat je hebt leren rollen
 • zelfverdediging oefenen zonder aanvallers of jezelf te verwonden
 • verbetering van je coördinatie
 • verkrijg meer flexibiliteit
 • ontdek de connectie tussen lichaam en brein
 • verbeter je communicatie
 • verbeter je samenwerkingsvaardigheden
  • we werken zowel per twee als in groep

Geen competitie in Aikido?

Neen! De filosofie van Aikido is dat er geen wedstrijden gehouden worden.

Waarom?

Door een brandende wens te hebben om te winnen, ontwikkel je mogelijk de instelling dat alles wat je tot een overwinning kan brengen goed is. Deze houding kan je als mens schade toebrengen.

Eenheid van lichaam en geest is gebaseerd op een theorie van niet strijden. Deze staat van bewustzijn is moeilijk te bereiken wanneer je je geest in verwarring brengt door steeds bezig te zijn met wedstrijden en competities.

Bovendien hebben de mensen die zeggen “dat kan ik goed genoeg” de neiging om de wil tot leren en dingen te bemeesteren te verliezen.

Oorspronkelijk werden wedstrijden georganiseerd om vaardigheden t.o.v. elkaar te meten via regeltjes en te genieten van een uiteindelijke overwinning of verlies. Het doel van een krijgskunst onderscheid zich hier volledig van en neemt het gevaar als uitgangspunt. Wat de tegenstander ook doet, het heeft geen zin om ons te beklagen.

Aikido, The Art of Peace

Morihei Ueshiba

Vanaf welke leeftijd kan ik meedoen?

Je kan starten van jongs af aan t.t.z. vanaf een 5 à 6 jaar oud. Kinderen worden bij elkaar gezet. Voor de rest hebbene we in Aikido geen leeftijdscategorieën of andere indelingen per gewicht of dergelijke.

Uit ondervinding blijkt dat het goed is om kinderen en jongeren samen in een les te zetten. Ze trainen en spelen nog graag met kinderen van rond hun eigen leeftijd.

Wil je graag met je kind(eren) meetrainen? Dat kan. In Aikido laten we de ouders met de kinderen meetrainen indien gewenst. Zo moet u uw tijd niet zitten verdoen met louter te zitten wachten

Ben ik te oud om nog te starten?

Je bent nooit te oud om te starten. Afhankelijk van je leeftijd ga je hoe ouder je wordt minder zotte dingen doen. We verwachten conditioneel geen uitzonderlijke dingen. Als je leert rollen of vallen wordt dit op een veilige en heel rustige manier aangeleerd. Voor jongeren is dat ook zo en met het ouder worden gaan we kijken wat kan of niet.

Verder kijken we hoe het gaat en wat je aankan. We gaan geen zotte dingen doen als je dat niet wil. De filosofie van Aikido is trouwens dat we geen competitie houden.

Er zijn mensen van 40 die zich te oud voelen om nog te beginnen met sport. Anderzijds zagen we mensen van 70 nog met Aikido beginnen nadat ze kanker overwonnen. Laat je dus niets wijsmaken, je kan altijd starten en kijken in hoeverre je wat mee kan doen.

Wil je graag meedoen? Doe ‘t dan gewoon. Stoppen kan je altijd nog 😉

Indien je het liever wat rustig aan doet kan je altijd nog deelnemen aan onze 60+ Aikidolessen

Ik heb nooit veel aan sport gedaan, kan ik dan nog beginnen?

Absoluut. Start rustig aan bij de opwarming en bouw dit geleidelijk aan op. Tijdens de les is het in het begin vooral technisch en zal dit in het begin fysiek niet zwaar doorwegen. Na verloop van tijd kan je het zo fysiek maken als je zelf wil

Ik heb een fysieke beperking, kan ik mee trainen?

Dat kan. Afhankelijk van wat je kan houden we rekening met wat er gedaan kan worden. Elk kan op eigen tempo trainen. Op gebied van coördinatie en stretching ga je er zeker deugd van hebben.

Is Aikido als vrouw of meisje wel iets voor mij?

Aikido is absoluut geschikt voor vrouwen of meisjes. Hieronder lees je dat de stichter vond dat vrouwen beter Aikido beoefenden dan mannen. Macho-stijl training kent zijn plaats in vele vechtsporten. Niet zo in Aikido. Wij gaan uit van een verdediging waarbij we zo min mogelijk kracht gebruiken. Daar vrouwen van nature wat minder kracht bezitten gaan ze van in het begin op zoek naar meer techniek. Eens men de techniek onder de knie krijgt kan men altijd nog kracht toevoegen. We worden echter allemaal oud en je kracht neemt af naarmate je ouder wordt

Lees de vertaling van onderstaand artikel op deze website: Vrouwen@Aikido

Graden en Gordels?

Er is alleen een witte of een zwarte gordel. Wel is er nog een onderscheid wie een hakama draagt en wie niet. (Een hakama is een, meestal zwarte, broekrok die je mag dragen als je reeds de nodige ervaring hebt)

In Aikido wordt er enkel een witte gordel gedragen tot je de zwarte gordel behaalt. In sommige clubs kan je niettemin gekleurde gordels aantreffen omdat zij daar wel mee wensen te werken

Er wordt wel telkens een rang uitgereikt naargelang je vorderingen:

Deze worden in kyu uitgedrukt en zijn vergelijkbaar met de kleuren van de gordels uit andere vechtsporten.

 • 7e kyu = witte gordel
 • 6e kyu = witte gordel
 • 5e kyu = witte gordel
 • 4e kyu = witte gordel
 • 3e kyu = witte gordel
 • 2e kyu = witte gordel
 • 1e kyu = witte gordel

Je kan pas over een “dan”-graad spreken vanaf het moment dat iemand zijn zwarte gordel behaalt heeft. Als we over “Ydansha” spreken, dan bedoelen we alle mensen met een zwarte gordel, een 1e dan of hoger.

 • 1e dan = Shodan = zwarte gordel
 • 2e dan = Nidan = 2e graad zwarte gordel
 • 3e dan = Sandan = 3e graad zwarte gordel
 • 4e dan = Yondan = 4e graad zwarte gordel
  • dit is het laatste examen dat je kan afleggen, hierna worden er geen examens meer afgenomen
 • 5e dan = godan = 5e graad zwarte gordel
  • vanaf hier tellen je verdiensten in het algemeen
 • 6e dan = Rokudan = 6e graad zwarte gordel
 • 7e dan = Shichidan = 7e graad zwarte gordel
 • 8e dan = Hachidan = 8e graad zwarte gordel
 • 9e dan = Kudan = 9e graad zwarte gordel
 • 10e dan = Judan = 10e graad zwarte gordel
  • allerhoogst graad en zowat niemand heeft dit ooit behaald en soms zelfs enkel postuum uitgereikt

Hakama?

Dit is in Aikido een zwarte broekrok die je over je gi draagt. De gi is het witte vechtsportpak. In Aikido is dit pak van een dikker stof gemaakt dan bij de meeste andere vechtsporten.

De hakama is in Aikido over het algemeen zwart. Een andere kleur kan je eveneens tegen komen. Blauw is dan de meest voorkomende kleur, omdat deze eveneens in andere Japanse vechtsporten gebruikt wordt.

Een Hakama krijg je in principe pas vanaf het behalen van je zwarte gordel. In België kan ‘t zijn dat je ‘m wat eerder krijgt. Waarom? Omdat we hier over het algemeen minder kunnen trainen dan in Japan en dat het gewoon te lang zou duren vooralleer je ‘m zou kunnen dragen.

AikidoX tracht door op meerdere plaatsen les te geven de mogelijkheid te bieden om meerdere dagen per week te kunnen trainen. Dat stelt je in de mogelijkheid om snel te vorderen, afhankelijk van hoeveel moeite je er in wil steken.

Edwin trainde vrij snel na zijn start 6 dagen per week. Toen hij uchi-deshi was trainde hij op een drietal maanden zoveel als dat hij in België op twee jaar trainde.

Hoe onderhoud ik mijn hakama?

Je hoeft je hakama niet noodzakelijk naar de wasserette te brengen. Je kan hem gerust zelf in de wasmachine stoppen. Maar hoe krijg ik die plooien er dan allemaal mooi terug erin zal je je misschien afvragen.

Simpel: Neem twee speciale kapstokken waar aan elke kan een knijper op staat (om broeken mee op te hangen).

Hang hiermee je hakama op de volgende manier te drogen:

 • 1 kapstok bovenaan vastknijpen om je hakama op te hangen.
 • 1 kapstok onderaan je hakama vastknijpen.
 • Hang aan de kapstok onderaan je hakama een lege emmer (eventueel met een klein gewicht erin bv een beetje water) om je hakama wat op te spannen.
 • Gebruik wasknijpers om onderaan je hakama je plooien vast te zetten en strijk met je hand ook de binnenste plooien goed.
 • Zorg dat over de gehele lengte de plooien er zo perfect mogelijk in zitten.

Nu je hakama laten drogen en de plooien zitten er perfect in zonder strijken.

Hoelang op voorhand heb ik best gegeten?

Antwoord hier vind je op deze website onder de pagina “Ongezond?

Andere vragen?

Stuur een mailtje of bespreek ‘t voor of na de les!